Konings Dranken future proof met propaan en CO2

Koeltechniek is een belangrijk onderdeel van bedrijfsactiviteiten in verschillende sectoren. De voedingsindustrie is hier een toonbeeld van. Verpakkings- en bottelbedrijf Konings koos voor de vervanging van een koelinstallatie op R404A voor een energie-efficiënte oplossing met natuurlijke koudemiddelen die geen invloed hebben op de ozonlaag en nauwelijks bijdragen aan het broeikaseffect. Door tijdig te reageren, ontsnapt Konings ook aan de problemen waarmee koelinstallaties met een hoog-GWP koudemiddel zullen worden geconfronteerd. Beijer Ref Belgium en Cooltech begeleidden het bedrijf naar een nieuwe koelinstallatie met een hoog toekomstpotentieel.

Konings is een flexibele partner voor co-packing (dranken afvullen voor derden) en de productie van sappen, softdrinks, bieren, wijnen en gedistilleerde producten. Het hoofdkantoor en de grootste fabriek liggen in Belgisch Limburg, Konings heeft verder ook vestigingen in Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Partnership Cooltech en Beijer Ref Belgium

Dankzij een intense samenwerking tussen koeltechnisch installatiebedrijf Cooltech uit Alken en distributiepartner Beijer Ref Belgium verving Konings een koelinstallatie met koudemiddel R404A. “Op een bepaald moment komt een koelinstallatie aan het eind van zijn diensttijd als je rekening houdt met rendement en servicekosten”, vertelt David Meekers, projectleider bij Cooltech. “De koelinstallatie aan de praat houden stelde geen enkel probleem, maar er werd te veel ingeboet op het vlak van energie-efficiëntie, duurzaamheid en betrouwbaarheid. Elementen die je ook terugvindt in de nieuwe installatie. Zo gebeurde de installatie gefaseerd over een maand want de productie mocht op geen enkel moment worden teruggeschroefd. Absolutie bedrijfszekerheid wordt gegarandeerd doordat er aftakkingen zijn voorzien voor noodkoeling.”

“Dit laatste is een belangrijk aspect voor onze klant, want je zit hier in de voedselnijverheid waar zeer strenge temperatuureisen worden gesteld. Bovendien is Konings al jaar en dag een betrouwbare partner voor andere merken en de organisatie draagt die verantwoordelijkheid met een groot plichtsbesef. Daarnaast speelt natuurlijk ook de F-gassenwetgeving een belangrijke rol. Het koudemiddel R404A (GWP 3.780) mag sinds 1 januari 2020 niet langer als nieuw, maar enkel als geregenereerd product worden verkocht, en dat uiterlijk tot 1 januari 2030. Daarna mag er geen onderhoud of herstelling meer gebeuren tenzij de volledige koelmiddelinhoud wordt vervangen door een milieuvriendelijker alternatief.”

Duurzame oplossing met natuurlijke koudemiddelen propaan en CO2 

Dus werkten Cooltech en Beijer Ref Belgium samen een duurzame oplossing uit waarin natuurlijke koudemiddelen – meer specifiek propaan en CO2 – de hoofdrol spelen. “Dit was een interessant project, want er komen zoveel verschillende factoren bij kijken”, aldus Johan Van Geeteruyen, technisch expert en projectleider bij Beijer Ref Belgium. “We kozen voor een propaanchiller 150 kW van Tecnofreddo met watersysteem (30% monopropyleen glycol) voor het koelmagazijn. Daarop hebben we subkritisch de diepvrieszaal op CO2 gezet met een SCM Frigo CO2 smart booster unit. In de diepvriescel (-20°C) hangen drie Arctigo industriële luchtkoelers van Alfa by Lu-Ve. Opvallend element aan deze luchtkoelers zijn de shut-up sokken die het ontdooiproces bevorderen en verkorten. Bijzonder aan deze installatie is dat er geen klassieke elektrische ontdooiing van de verdamper gebeurt maar wel een warmgas ontdooiing met een temperatuur van 10°C bij 45 bar, waardoor we energetisch uitzonderlijk goed scoren. Een Danfoss verdamperregeling AK-CC 550 stuurt de elektronische expansieventielen en de warmgas defrost aan en een Danfoss capaciteitsregelaar AK-PC 782A verzorgt de centrale regeling.”

“SCM Frigo behoort – net als Beijer Ref Belgium – tot de Beijer REF Group”, vult Karel Engelen, technisch expert bij Beijer Ref Belgium, aan. “Deze Italiaanse fabrikant koopt halffabricaten en maakt hiermee de eigen units. Hierdoor kan er voor elk ontwerp de best mogelijke componenten worden geselecteerd, volledig merkongebonden. SCM Frigo streeft naar een optimalisatie van de betrouwbaarheid en de energie-efficiëntie, onder meer door de modernste technologieën te gebruiken.”

Luchtgekoelde propaanchiller van Tecnofreddo

De propaanchiller is van de Italiaanse fabrikant Tecnofreddo. Een merk dat minder gekend is. Onterecht, volgens Karel Engelen. “Met de ECO3 luchtgekoelde propaanchiller heeft Tecnofreddo een productgamma ontwikkeld dat breed toepasbaar is voor o.a. indirecte ruimtekoeling, proceskoeling, commerciële en industriële koeling. De belangrijkste voordelen van deze serie met een koelcapaciteit van 40 tot 500 kW en conform ECO-design zijn maatwerk, flexibiliteit, milieuvriendelijk en de hoge kwaliteitseisen die worden gesteld aan de componenten zoals Dorin HEX compressoren, EC-fans, hoge- en lagedrukbeveiliging en aluminium micro-channel condensor. Optimaal onderhoudsgemak wordt verzekerd dankzij een verstandig en servicevriendelijk design met goed bereikbare componenten.” De subcritische CO2 installatie is ook voorzien van een desuperheater van Lu-Ve voor de afkoeling van het koelgas. Concreet wordt het koelgas dat aan 60°C uit de compressor komt afgekoeld tot 30°C voor intrede in de condensor (in dit geval een platenwarmtewisselaar).

Om volledig te zijn, vermelden we ook nog de tweede Tecnofreddo propaanchiller met 200 kW koelvermogen aan de achterkant van de fabriek voor proceskoeling van productielijn 3 met de bottelmachine (capaciteit 40.000 flesjes/uur).

We kozen voor een propaanchiller 150 kW van Tecnofreddo met watersysteem voor het koelmagazijn waarop we subkritisch de diepvrieszaal op CO2 hebben gezet met een SCM Frigo CO2 smart booster unit.

Opleidingen geven en duurzame relaties aangaan

Met Beijer Ref Belgium heeft Cooltech een betrouwbare partner gevonden voor het correcte advies en de uitwerking van de koeltechnische installatie. “Investeren in opleiding heeft een objectieve kost, maar een veel groter terugverdieneffect”, klinkt Joachim Raes, operational manager bij Cooltech, overtuigd. “Opleiding is voor elk bedrijf de sleutel tot de toekomst. Wie niet bijblijft, zal niet overleven. Bij Cooltech is opleiding zeer belangrijk, want we willen onze klanten ondersteunen met innovatieve totaaloplossingen. Dit betekent een betrouwbare partner zijn in het ontwerpen, installeren, optimaliseren, onderhouden en beheren van technische koel- en klimaatsystemen. Marktkennis is een absolute voorwaarde om dit waar te maken. Onze medewerkers volgen de marktontwikkelingen op de voet, en dit zowel op het vlak van toestellen, regeling en componenten maar ook de wetgeving. Maar de eindgebruiker verwacht van zijn installatiebedrijf ook een adviserende rol. Maar een betrouwbare partner betekent ook dat de klant verwacht dat hij tijdens het weekend op je kan rekenen als er een storing is en niet moet wachten tot maandag voor een reactie.”

“Kennis is tijdelijk, dus moet je deze blijven ontwikkelen en ook toepassen in innovatieve producten en diensten. We verwachten van onze medewerkers dat ze aan de top van hun discipline staan en investeren daarom permanent in interne en externe opleidingen. Hiervoor hebben we in 2014 zelfs een eigen opleidingscentrum op de site van Cooltech in Alken geopend. Nieuwe werknemers leren er de kneepjes van het vak en zelfs de meest ervaren technici en installateurs kunnen er steeds bijleren en up-to-date blijven met de laatste technieken en toepassingen. In ons opleidingscentrum kunnen we ook experimenteren met nieuwe technieken en interventies simuleren zodat onze technici de correcte reacties aanleren. Na de uitvoering van ieder groot of innovatief project – zoals deze propaan- en CO2-instalatie bij Konings – gebeurt er een nabespreking met de projectleider, service engineers, ploegbaas, opstarttechnieker en iedere medewerker die bij de voorbereiding en selectie was betrokken. Zo versterkt iedere installatie de knowhow van Cooltech."

Bronnen

Dit artikel werd overgenomen uit de 86de editie van Cool & Comfort magazine. Het volledige blad met het originele artikel door Rudy Gunst is hier beschikbaar.

Gepubliceerd op:

1 september 2020

Categorieën:

Natuurlijke koudemiddelen
Projecten

Terug naar overzicht