Ventilatiesysteem

Dragen airco’s bij aan COVID-verspreiding? Je binnenklimaat coronaproof maken.

Met hoge temperaturen in het vooruitzicht is de keuze voor een split of mobiel aircotoestel snel gemaakt. De laatste dagen rapporteren de media echter over de negatieve invloed van ventilatie en HVAC op de verspreiding van COVID-19. Hoe nefast is een airco voor de circulatie van het coronavirus en wat kan je doen om de binnenlucht virusvrij te houden? We bespreken het in deze blog.

Of je nu thuis werkt, of op kantoor; je zit liever niet te zweten achter je bureau. Met de zomerse temperaturen deze week is een briesje of een snelle afkoeling dus welkom. Thuis kan je kiezen voor een mobiele airco, en op kantoor ben je meestal voorzien van iets grotere modellen. Toch let je beter op met airco- en ventilatietoestellen tijdens een pandemie, zo stellen verschillende experts.

Hoe zit dat nu tussen HVAC en COVID-19?

We kunnen het erover eens zijn: ventilatie is cruciaal voor een gezond binnenklimaat. Door het aanvoeren van verse buitenlucht kunnen onder andere virusdruppels sneller naar de grond gedrukt worden. Het zijn net deze druppels die gevaarlijk zijn voor de verspreiding van het virus. Aerosols -waaronder druppels, pollen en andere vloeibare of vaste deeltjes- blijven langer in de lucht en kunnen een grotere afstand afleggen dan de alom tegenwoordige 1,5 meter. Daarnaast helpt voortdurende ventilatie ook in de strijd tegen schimmels en kan het ook onzuiverheden uit de ruimte jagen.

Op 5 augustus meldde het Crisiscentrum dat de overdracht van het coronavirus via aerosols echter niet uitgesloten kan worden. “Vooral in slecht geventileerde ruimtes waarin meerdere mensen een langere tijd verblijven,” meent viroloog Steven Van Gucht.

Daarom is het noodzakelijk dat deze kamers voortdurend verlucht worden, maar natuurlijke ventilatie door middel van ramen en deuren krijgt de voorkeur. Wanneer het kwik later deze week echter tot 35 graden Celcius rijst, is dat niet voldoende om een ruimte koel te houden. Daarom wijst het Crisiscentrum op enkele aandachtspunten bij het gebruik van ventilatoren en aircotoestellen.

Overmatig aircogebruik zorgt voor meerdere gezondheidsklachten. Vooral wanneer je werkt met een slecht onderhouden aircotoestel, blaast die bacteriën, stof en onzuiverheden in het rond,

- Benoit Nemery, KU Leuven.

Voorkom ook andere aandoeningen

Het gebruik van airconditioning kan bij warm weer voordelig zijn voor zieken, ouderen en andere risicogroepen. Toch kan je bij een te sterk afgekoelde lucht ook nadelen ondervinden, zo meent toxicoloog en longspecialist Benoit Nemery van de KU Leuven. Irritatie van de luchtwegen, ademhalingsproblemen zoals astma, neusverstopping, hoofdpijn en stemproblemen worden niet alleen door overmatig aircogebruik veroorzaakt, maar worden er ook door versterkt wanneer iemand daar al last van heeft.

Waar moet je op letten?

Ventilatie en aircogebruik kunnen de verspreiding van COVID-19 tegengaan wanneer ze correct worden gebruikt: met voldoende aangezogen buitenlucht, voorzien van een propere filter, en bij niet-extreme toepassingen. Voldoet het airco- of ventilatiegebruik niet aan deze voorwaarden? Dan kunnen de toestellen een negatieve invloed hebben op de overdacht van het virus en andere onzuiverheden in de ruimte.

Gebruik airco- en ventilatietoestellen best binnen je eigen bubbel en niet wanneer mensen aanwezig zijn die daar niet toe behoren.

Zorg ervoor dat ventilatie- en aircotoestellen niet rechtstreeks op mensen blazen.

Probeer het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur lager te houden van 7 graden Celcius.

Het is heel belangrijk dat de toestellen steeds een deel verse lucht mee de kamer inblazen, in plaats van uitsluitend dezelfde binnenlucht opnieuw te gebruiken.

Let op de interne luchtvochtigheid. Onderzoek toont aan dat een RH tussen 40% en 60% de verspreiding van virussen beperkt.

Zorg ervoor dat de filters van het aircotoestel regelmatig vervangen worden en controleer tijdig op vreemde geluiden. Zo voorkom je verspreiding van stof en bacteriën.

Hou ook de andere factoren in het oog die invloed hebben op de kwaliteit van je binnenlucht. Lees hier onze blog over een gezond binnenmilieu

Wil je het echt op zeker spelen? Dan kan je ook je mobiele luchtreiniger dagelijks even laten draaien om je binnenklimaat te optimaliseren.


Denk er tenslotte ook aan dat iedereen anders reageert op airco. Misschien ondervind jij geen last, maar heeft je collega wel een allergie die niet goed samengaat met sterk afgekoelde en verplaatste lucht. Vraag dus even na bij familie of collega’s of het oké is dat je de airco aanzet. Zo blijft het aangenaam werken voor iedereen!

Beijer Ref Belgium helpt!

Sinds kort heeft Beijer Ref Belgium het BlueScience UV Air desinfectiesysteem in haar gamma. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat UV-c 99,9% van alle virussen en bacteriën vernietigt, waaronder ook het COVID-19 virus. Bovendien neutraliseert het apparaat vieze geurtjes. Goed voor een veilig en proper binnenmilieu.

De BlueScience kan geïnstalleerd worden op elk aircotoestel; zowel aan de zij-, boven- of onderkant. Meer informatie over dit product vind je hier.

Woonruimte met mobiele airco

Bronnen

Gepubliceerd op:

10 augustus 2020

Categorieën:

HVAC
Weetjes

Terug naar overzicht