Koeltoog voor koeltechniek

Duurzame ventilatormotoren: de sleutel tot succesvolle verkoop bij jouw retail klanten

Heb je al eens gedacht aan het belang van duurzaamheid in de producten die je installeert bij retail klanten? Vooral als het gaat om ventilatormotoren kan duurzaamheid een belangrijke factor zijn voor de eindklant. In deze blog bespreken we waarom duurzame ventilatormotoren een garantie zijn voor een succesvolle verkoop bij jouw retail klanten.

Wat zijn ventilatormotoren?

Ventilatormotoren zijn elektrische motoren die worden gebruikt om ventilatoren aan te drijven. Ventilatoren worden gebruikt om lucht te verplaatsen, bijvoorbeeld in ventilatiesystemen, airconditioningssystemen en koelingssystemen. Ze kunnen worden gebruikt in zowel commerciële als residentiële toepassingen.
Het belangrijkste doel van ventilatoren is om de lucht te verplaatsen, wat kan helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren en de temperatuur te reguleren zoals bijvoorbeeld bij een winkelkoeltoog.


Waarom zijn duurzame ventilatormotoren belangrijk?

  1. Ze zijn energiezuinig, waardoor ze minder stroom verbruiken en de energierekening van je klanten lager uitvalt. 
  2. Bovendien zijn duurzame motoren meestal ook stiller en hebben ze een langere levensduur dan niet-duurzame motoren.
  3. Door te kiezen voor duurzame motoren draag je als koeltechnieker bij aan een beter milieu en een duurzame toekomst voor ons allemaal. Bovendien zijn steeds meer retailers zich bewust van de impact van hun aankopen op het milieu en zijn ze bereid om meer te betalen voor duurzame producten.
  4. Als laatste moet je ook bepaalde richtlijnen volgen die opgelegd zijn door de EU.
Sfeerfoto bakkerij voor koeltechniek
Ventilatormotor_elco

EU legt nieuw richtlijnen op voor HVAC- en koelingsector.

De Europese Unie zet zich in om de impact van de HVAC- en koelingssector op het milieu te beperken. Zo zijn er onder andere richtlijnen voor het gebruik van koudemiddelen met een laag GWP en zet men in op duurzaam renoveren met de Vlaamse langetermijnrenovatiestrategie. Vijf jaar geleden kwam daar de ErP-richtlijn bij die een rechtstreekse impact heeft op ventilatormotoren. In deze blog lees je alles over de richtlijnen, de aandachtspunten bij het kiezen van de juiste ventilatormotor en hoe jij als koeltechnieker de mogelijkheid hebt je steentje bij te dragen aan het milieu.

Wat is deze nieuwe ErP-richtlijn?

Sinds 2015 zijn verwarmings- en warmtetoestellen onderworpen aan een nieuwe Europese Energie-related-products (ErP)-richtlijn. De richtlijn moet fabrikanten aanzetten om duurzame en energie-efficiënte toestellen te produceren. Producten die aan deze reglementering zijn onderworpen, zijn onder andere warmtepompen en boilers maar ook aircotoestellen en koelinstallaties. Het doel van deze reglementering is het bestrijden van klimaatverandering door te focussen op hernieuwbare energie. Meer bepaald wil de EU de uitstootgassen van deze producten met 20% verminderen, het totale gebruik van hernieuwbare energie optrekken met 20% en bijgevolg de energie-efficiëntie in de Europese Unie verbeteren met 20%.

Vanaf 2015 moeten energie gerelateerde producten dus aan enkele voorwaarden voldoen. Meer info lees je hier.

Impact op ventilatormotoren

Ook ventilatormotoren zijn onderhevig aan de ErP-richtlijn, gezien ze onderdeel uitmaken van tal van energie gerelateerde producten zoals koeltogen. Bovendien vormen ze een onmisbaar onderdeel van oudere installaties die extra zorg nodig hebben om hun energieverbruik te beperken.

“Ventilatormotoren die stukgaan, moeten daarom zo snel mogelijk vervangen worden,” zegt het technisch commercieel team Beijer Ref Belgium. Zo’n onderdeel zorgt er immers voor dat de volledige installatie blijft werken. Dit onderdeel wordt vaak onderschat maar kan leiden tot het uitvallen van de volledige installatie”.

Wanneer ventilatormotoren toe zijn aan vervanging, kies je het beste voor een nieuwe en meer efficiënte versie van de standaard AC axiaal-ventilator die installaties nu gebruiken. Deze zijn conform de voorgenoemde ErP-wetgeving en gebruiken dus minder energie. Om ze optimaal te laten werken, maak je best gebruik van een toeren- of frequentieregeling. De eerste oplossing is niet geschikt voor alle AC-ventilatoren, en de tweede mogelijkheid vereist het gebruik van extra filters. Voor advies neem je best contact op met een van onze experts.

Een welgekomen alternatief is het gebruik van een EC-ventilator met een ingebouwde toerenregelaar (VSD) voor de grotere type motoren. Dit maakt de ventilatormotor niet alleen duurzaam en ErP-conform, maar doet de ventilator ook stiller draaien.

Binnendeel ventilatormotor Elco

Wat betekent dit voor jou als koeltechnieker?

Vele bestaande installaties zijn niet duurzaam. Toch werken ze nog goed en ziet de eigenaar niet altijd de nood om ze meteen te vervangen. Er kunnen hoogstens enkele onderdelen stuk gaan, en de ventilatormotor is daar een van.

Als koeltechnieker is het aan jou om de bestaande installaties tijdig na te kijken, zodat oude ventilatormotoren vervangen worden voordat de klant in de problemen komt. Een defecte winkelkoeltoog tijdens de eindejaarsperiode wens je geen enkele winkelier toe, toch?

Maak daarom jouw klanten attent op de volgende zaken:

Leer je klant ervoor te zorgen dat het aanzuigrooster van een koeltoog niet geblokkeerd wordt. In supermarkten worden gekoelde meubels altijd zo vol mogelijk gelegd om de overvloed aan producten in de verf te zetten. Deze worden echter beter niet op het aanzuigrooster van de koelunit gelegd. Op die manier kan immers geen gekoelde lucht uit het meubel worden aangezogen, en zal in de plaats daarvan vochtigere lucht uit de supermarkt in de koeltoog worden getrokken. Vooral bij vochtig najaarsweer is dit onwenselijk: de koele verdamper ontvochtigt deze lucht waardoor de verdamper kan dichtvriezen. Het energieverbruik stijgt hierdoor en de ventilatormotor raakt vaak defect. Gevolg? Een lekkende koeltoog, een vuile winkelvloer, bedorven producten en hoge reparatie- of vervangingskosten.

Luisteren naar zijn installaties voorkomt veel problemen. Door opeenhoping van vuil op de ventilatorvleugel ondervindt de ventilatormotor meer weerstand, verbruikt hij meer energie, raakt in onbalans en raakt daardoor defect. Zoals eerder aangehaald, maken slecht werkende ventilatormotoren dus ook meer geluid. Klanten controleren dus beter preventief hun installaties op vreemde, tikkende of ratelende geluiden voor het te laat is.

Hou voldoende voorraad ventilatormotoren bij. Time is money, en dat geldt zowel voor jou als voor je klant. Wanneer je telefoon krijgt dat een koelinstallatie is uitgevallen, en je weet dat de ventilatormotor aan de basis van het probleem ligt, speel je liever geen kostbare tijd kwijt door op zoek te gaan naar een vervangstuk. Ventilatormotoren zijn klein in omvang en hebben geen vervaldatum; bestel dus nu een grote voorraad voor risicoperiodes, zoals het vochtige najaar.

Hou voldoende voorraad ventilatorvleugels bij. Het geweldige aan ventilatorvleugels is dat ze universeel zijn. Welke ventilatormotor je ook hebt, elke soort vleugel past erop. Bovendien zijn ook deze vleugels relatief klein. Met de juiste voorraad van beide producten help je klanten sneller uit de nood.

"Een defecte vleestoog tijdens de eindejaarsperiode wens je geen enkele winkelier toe. Hij loopt daarmee immers niet alleen tegen hoge reparatie- of vervangingskosten, maar hij verliest ook een deel van zijn rechtstreekse omzet omdat hij producten moet weggooien. Bovendien kan het defect leiden tot onrechtstreeks klantenverlies,"

ErP-richtlijnen samengevat:

De Europese ErP-richtlijn vraagt energie gerelateerde producten sinds 2015 om meer te focussen op duurzame productie van installaties en onderdelen.

Het doel van deze richtlijn is de klimaatverandering tegen te gaan door te focussen op hernieuwbare energie binnen de koeltechnische sector. Dit heeft ook gevolgen voor de HVAC-sector.

Ook ventilatormotoren zijn onderhevig aan deze richtlijn omdat ze een essentieel onderdeel van energie gerelateerde installaties zijn.

Kies bij het vervangen van een ventilatormotor voor een EC-ventilator. Deze zijn duurzaam en makkelijk te gebruiken.

Vooral bestaande installaties zijn een risicofactor: ze gebruiken nog oude ventilatormotoren en de eigenaar is niet altijd geneigd preventief onderdelen te laten vervangen of te investeren in een duurzame oplossing. Leer je klanten daarom:
het aanzuigrooster van koelmeubels niet te bedekken zodat gekoelde en schone lucht naar binnen kan;

naar hun koelmeubels te luisteren om alarmerende, vreemde geluiden op te merken voordat de koeltoog stuk gaat;

Bereid jezelf ook voor op defecten door:

voldoende ventilatormotoren en ventilatorvleugels op stock te houden: ze zijn klein en hebben geen houdbaarheidsdatum. Bovendien kan je jouw klant zo snel uit de nood helpen, want een defect koelmeubel kan hoge directe en indirecte kosten met zich meebrengen.

Gepubliceerd op:

15 oktober 2020

Categorieën:

Ecologie
Tips

Terug naar overzicht