Hittegolf op kantoor

Te warm om te werken? Tips om je huis of kantoorruimte koel te houden.

Wie in regio Antwerpen woont, werkt ook nu nog grotendeels van thuis uit. Met de huidige hittegolf is dat geen sinecure. Wie een airco heeft, kan zijn woning of kantoor regelmatig afkoelen, maar hoe kan je zorgen voor een aangename werkomgeving wanneer je geen airco hebt? Beijer Ref Belgium geeft je enkele tips.

Zweten achter je bureau is echt niet aangenaam. Hoewel een aircotoestel bij deze temperaturen een luxe is, dien je ze nog altijd goed te onderhouden zodat de aircolucht geen nadelige gevolgen heeft voor je gezondheid. Meer daarover lees je in ons blogartikel ‘Dragen airco’s bij aan COVID-verspreiding? Je binnenklimaat coronaproof maken’ . Niet iedereen heeft echter een airco in huis, en dan wordt het zoeken naar andere manieren om van je werkplaats geen bakoven te maken. Wat kan je zoal doen om ervoor te zorgen dat je fris aan de slag kan, en ook tijdens de werkuren je cool niet verliest?

Vermeid hoge energiekosten van je airco door volgende tips toe te passen.

Laat de koelte naar binnen. Zet na zonsondergang de ramen en deuren open om voldoende circulatie van koele lucht doorheen de ruimte te voorzien.

Toptip! Heb je een ventilator? Gebruik hem dan om de lucht uit de ruimte te blazen. Richt de ventilator met andere woorden naar buiten zodat de lucht die langs de open ramen of deuren aan de andere kant van de kamer binnenkomt, langs daar ook buiten kan.

Hou de zon buiten. Sluit ramen, deuren en gordijnen al vroeg in de ochtend.

Zet apparaten die je niet gebruikt, uit. Door ze helemaal uit te schakelen, geven ze ook minder warmte af.

Werk aan een tafel. Het klinkt misschien vreemd, maar toch werken veel mensen nog vanuit een zetel met hun laptop op de schoot. De warmte van dit toestel helpt natuurlijk niet wanneer het buiten al zweten is.

Begin vroeger en neem een pauze. Wanneer je een job uitoefent met flexibele werkuren, kan je vroeger beginnen en ’s middags, wanneer de hitte het ergst is, even pauzeren.

Drink veel water, en liefst op kamertemperatuur. Suikerige dranken en zware maaltijden vermijd je beter.

Hoe zet je zelf een aircosysteem op?

Wist je dat je zelf een mini aircosysteem kan opzetten? Je kan enkele plastic flessen water in de diepvries leggen. Eens ze bevroren zijn, kan je ze in een emmer of teil leggen en er een draaiende ventilator voorzetten. Klaar is kees! Een duurzame oplossing is het niet, maar het kan wel tijdelijke verkoeling bieden wanneer de hitte je echt naar het hoofd stijgt. Wil je liever duurzaam koelen? Kijk dan onderaan deze blog voor meer informatie over onze mobiele airco.

Let op je voeding en drank.

Dat we bij warm weer veel water moeten drinken, weten we allemaal. Op een gewone dag wordt al aangeraden tussen de 6 en 8 glazen te drinken, dus nuttig er gerust meer op warme dagen. Hier zijn nog enkele andere tips die je koel houden:

Drink je water liefst op kamertemperatuur. Drink je te koud water? Dan geraakt je ‘interne thermometer’ in de war, en kan je het nog warmer krijgen.

Vermijd suikerige dranken zoals vruchten- en frisdranken. Je lichaam moet dan extra inspanningen doen om de suikers en energie uit de dranken kwijt te kunnen. Gevolg? Je gaat meer zweten.

Probeer minder te eten. Of toch minder zwaar. Wanneer je zittend werk uitvoert en teveel eet, geraak je de warmte die je lichaam produceert, niet makkelijk kwijt. Kleinere, lichte maaltijden verspreid over de dag, zijn in dit geval een betere optie.
- EPEE

Weet wanneer je moet stoppen

De Belgische wet beschermt werknemers tegen ongezonde of onaangename arbeidsomstandigheden. Een warme werkplek is daar een van. Daarom moet je werkgever de actiewaarden voor blootstelling aan warmte naleven. Meer info over maximumtemperaturen per werkbelasting kan je vinden in onze blogpost ‘Te warm om te werken? Je rechten als werknemer bij werken in een hittegolf’.

Beijer Ref Belgium helpt!

Geraak je toch niet afgekoeld in deze hitte? Dan kan je nog altijd een mobiele airco aanschaffen. Ze zijn ideaal om je woning of kantoor af te koelen wanneer je geen mogelijkheid hebt om te investeren in een split model met een buitenunit.

Meer info over onze Carrier mobiele airco vind je hier.

Ben je particulier? Dan verwijzen onze verkopers je graag door naar een installateur in je buurt die je helpt bij de aanschaf van zo’n mobiele airco.

Woonruimte met mobiele airco

Bronnen

Gepubliceerd op:

10 augustus 2020

Categorieën:

HVAC
Tips

Terug naar overzicht