Groene duurzame bomen

Is GWP-reductie van koudemiddelen de enige oplossing? 2 alternatieve interventies

Wereldwijd zijn koudemiddelen verantwoordelijk voor zo’n 26% van de totale uitstoot. Het gebruik van koelmiddelen met een laag GWP is dus cruciaal in het afremmen van de invloed van HVAC en koeling op ons klimaat. Cooling Post benadrukt echter het evenwaardige belang van lekreductie en verbeteringen aan de systeemefficiëntie van installaties om de ecologische voetafdruk van onze industrie te verlagen.

Aan het woord is de Executive Director van GlobalFact*, Jason Smith: ”GWP verlagen is voor vele bedrijven binnen deze sector een ware mantra geworden,”. Organisaties proberen daarom geleidelijk aan over te schakelen naar meer milieuvriendelijke opties. Echter is GWP niet het enige puzzelstuk in de impactvergelijking van koolstof. ”Het is zelfs niet het belangrijkste,” meent Smith. ”Het is immers even belangrijk om lekkages te vermijden en de efficiëntie van huidige en toekomstige installaties te verbeteren.”


Smith erkent dat het uitlichten van huidige installaties om ze te verbeteren vaak een tijdrovend proces is. Overschakelen naar een koudemiddel met een lager GWP is daarom een snelle, makkelijke oplossing voor bedrijven. ”Die keuze is begrijpelijk en draagt ongetwijfeld bij aan de verwezenlijking van ecologische bedrijfsdoelstellingen,” aldus Smith, ”Maar het is zeker niet de enige of de beste oplossing.”

Wat is GWP?

GWP staat voor Global Warming Potential. Deze meeteenheid vertegenwoordigt hoeveel hitte een broeikasgas vasthoudt in de atmosfeer tegen een bepaalde periode en vergeleken met koolstofdioxide.

Wanneer installaties gebruik maken van koudemiddelen, dragen zij dus bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Het afbouwen van gebruik van gassen met een te hoog GWP is dus zeker nodig om de directe uitstoot te verminderen. Zo maken koudemiddelen als R404A en R22 best plaats voor natuurlijke koudemiddelen zoals CO2, NH3 of R290, of voor andere koudemiddelen met een laag GWP. Maar, zoals Smith uitlegt, zijn er ook andere manieren.

"Kiezen voor koudemiddelen met een laag GWP is belangrijk, maar het is zeker niet de enige of de beste oplossing"

- Jason Smith, Executive Director GlobalFact

Voorkomen van lekkage in koeltechnische installaties

GWP van koudemiddelen is alleen schadelijk voor het milieu wanneer het uit de installatie lekt. Echter tellen deze lekkages voor residentiële systemen slechts mee voor 3% van hun totale omgevingsimpact.

Toch is het volgens Smith belangrijk om deze lekkages te voorkomen, en zo directe uitstoot terug te dringen. Een manier om dit te doen, is door regelmatig onderhoud. Uit het boek Sustainable Retail Refrigeration van Evans en Foster (2016) blijkt immers dat 62% van de oproepen naar koeltechniekers gemotiveerd werd door het falen van een koelsysteem om haar temperatuur te behouden.


Efficiëntieverbetering van installaties

Dit brengt ons bij een volgende preventieve maatregel voor het verminderen van de ecologische impact van koelings- en HVAC-installaties. Lekkage leidt immers tot een verminderde systeemefficiëntie en volgens Smith is een lekvrije installatie veel milieuvriendelijker dan een lekkende installatie die werkt op koudemiddelen met een lager GWP. Bovendien zorg je er met regelmatig onderhoud voor dat je op lange termijn bespaart op reparatiekosten.


Waarom GWP dus zo belangrijk is voor de toekomst

Koudemiddelen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 26% van de totale uitstoot van broeikasgassen.

Koudemiddelen met een laag GWP zijn dus cruciaal voor het afremmen van de invloed van HVAC en koeling op het klimaat. Voorbeelden van deze koudemiddelen zijn CO2, NH3 en R290.

Daarnaast zijn ook het voorkomen van lekkage en efficiëntieverbetering van installaties belangrijke preventieve maatregelen.

GWP van koudemiddelen is immers enkel schadelijk voor het milieu wanneer het uit een installatie lekt.

Regelmatig onderhoud van installaties resulteert bovendien in lagere reparatiekosten op lange termijn.

Hoe kan Beijer Ref Belgium jou helpen?


Conceptualisatie van jouw project:

  • verkennen van de mogelijkheden: kies je voor natuurlijke koudemiddelen zoals CO2, NH3 of R290? Of haal je meer voordeel uit koudemiddelen met een laag GWP?
  • meedenken in de keuze en berekening van projectuitvoering en materialen;
  • advies voor een correcte projectuitvoering.


Installatie & optimalisatie:

  • hulp bij de opstart van de installatie;
  • optimalisatie van de installatie door middel van metingen en analyses.


Nazorg & onderhoud:

  • aanlevering van de juiste onderdelen bij onderhoud: afzonderlijk of in kit;
  • controle van oververhitting, temperaturen en druk in de installatie;
  • onderhoudsadvies.

En dat steeds met een zo laag mogelijk energieverbruik als doelstelling enerzijds, en de naleving van jouw deadline anderzijds. Meer weten over een conceptoplossing op maat? Vraag meer informatie of een vrijblijvende offerte aan via ma


*globalFACT is een organisatie die de belangrijke rol van nieuwe generatie, geavanceerde klimaattechnologieën met lage en verminderde GWP promoot.

Gepubliceerd op:

26 mei 2020

Categorieën:

Ecologie
Natuurlijke koudemiddelen
Weetjes

Terug naar overzicht