Grote koelcel

Meer bescherming, minder verspilling. Het belang van de koudeketen.

Afgelopen World Refrigeration Day op 26 juni onderlijnde het belang van de koudeketen. Koeling is immers een cruciaal element van onze hedendaagse industrie. Daarom lanceerde het European Partnership for Energy and the Environment (EPEE) het concept #ColdChain4Life. Deze blog vertelt waarom de koudeketen zo belangrijk is voor ons welzijn.

Bijna onzichtbaar, en toch zo belangrijk. 

De koudeketen is een verzameling van processen die grondstoffen op wereldwijde schaal veilig bij ons thuis brengt. Denk maar aan aardbeien uit Spanje, avocado’s uit Colombia of kokosolie uit de Filipijnen. Maar de koudeketen garandeert ook kwaliteit voor non-food producten: orgaan-, bloed- en vaccintransport en bewaring bijvoorbeeld, gebeuren allemaal op koude temperaturen.


Andrea Voigt, Algemeen Directeur van het EPEE stelt dat “Koeling de ruggengraat van onze samenleving,” is. Met steeds meer Europeanen die in grote steden leven, wordt koeling gebruikt om hun leven comfortabeler en gezonder te maken. Dit gebeurt door levering van vers en correct gekoeld voedsel aan supermarkten en ziekenhuizen te voorzien van medicijnen die koud vervoerd en bewaard worden zodat ze hun kwaliteit blijven behouden.

De koudeketen redt levens. 

Van alle medicatie die wordt gebruikt, moet minstens de helft vervoerd en opgeslagen worden onder een gecontroleerde temperatuur. Echter, zo blijkt uit een infographic van het EPEE, blijken ruim 40% van alle vaccins wereldwijd onbruikbaar omwille van een gebrek aan een betrouwbare koudeketen in bepaalde delen van de wereld.


Voedselverspilling tegen gaan door optimalisatie koudeketen.

Een efficiënte koudeketen gaat voedselverspilling tegen. Het EPEE stelt dat de wereldbevolking tegen 2050 zal aangroeien met 2 miljard mensen. Echter blijken nu al meer dan 800 miljoen mensen ondervoed.

Net heel veel voedsel gaat verloren door het gebrek aan een goede koudeketen; terwijl de helft van onze voeding zeker koud bewaard moet worden, gebeurt dit echter bij slechts 25% daarvan. Door het verlies van deze producten weg te werken, zouden meer mensen gevoed kunnen worden dan dat er momenteel niet genoeg te eten hebben; naar schatting zo’n 950 miljoen.


”Wereldwijd zijn 800 miljoen mensen ondervoed. Door het wegwerken van voedselverspilling kunnen we meer dan 950 miljoen mensen voeden"

- EPEE

Meer welvaart in België

Hoewel momenteel slechts een kwart van ons voedsel koud genoeg wordt bewaard, is het nodig dat minstens de helft van wat we eten, onder koude temperaturen wordt verwerkt, vervoerd en opgeslagen. Om dat te garanderen, is een verruiming van de koudeketen onoverkomelijk. Deze uitbreiding creëert meer jobs en stimuleert economische groei.


Wat kan jij doen?

Ook als koeltechnieker kan je jouw steentje bijdragen om een efficiënte koudeketen te garanderen. Kies bijvoorbeeld voor oplossingen met een lager GWP bij het aankopen of vervangen van installaties en onderdelen. Producten met een laag GWP dragen immers minder nadelige gevolgen met zich mee voor ons klimaat.

Daarnaast kan je erop toezien dat je onderhoud en herstellingen correct uitvoert, en deze ook rapporteert. Enkel zo kunnen tijdig lekkages of fouten worden opgemerkt en vermijd je een slecht werkende schakel in de koudeketen. Bovendien zorgt een lekkende installatie er ook voor dat koelmiddelen gaan vrijkomen, wat schadelijk is voor onze omgeving.

Tenslotte is het belangrijk om ook bij correct werkende transport- en opslaginstallaties voortdurend de temperaturen op te volgen. Zo garandeer je de juiste temperatuur voor elk product.


Conclusie belang koudeketen:

De koudeketen zorgt ervoor dat producten tijdens het oogst-, productie-, vervoers- en bewaarproces op een lage temperatuur bewaard worden om de kwaliteit van dat product te verzekeren. Voorbeelden van deze producten zijn o.a. voeding, geneesmiddelen, bloed en organen.

Als koeltechnieker kan je meehelpen aan een betere koudeketen door:

  1. Te werken met koelmiddelen met een lager GWP;
  2. Installaties en onderdelen correct na te kijken en te vervangen en dit proces correct te documenteren;
  3. Ook correct werkende installaties voortdurend te monitoren om ervoor te zorgen dat zij efficiënt presteren.

Bekijk de #ColdChain4Life-filmpjes van onze moederorganisatie Beijer Ref AB hier.

Bronnen

ACR-News
EPEE

Gepubliceerd op:

6 juli 2020

Categorieën:

Ecologie
Weetjes

Terug naar overzicht