Planten van bomen

Satemwa Tree Planting Club - Landbouwers steunen & natuur Koesteren

Satemwa is een familiebedrijf voor thee en koffie, verscholen in de betoverende landschappen van de Shire Highlands in Malawi, Afrika. Een deel van het familiebedrijf bestaat uit de Satemwa Tree Planting Club. Zoals de naam zelf verklapt is hoofdactiviteit het planten van bomen om zo levensomstandigheden van het volk dat in Malawi woont te verbeteren. Hier komt Beijer Ref Belgium aan bod door Satemwa te steunen in hun missie om de mensen van Malawi beter te ondersteunen.

Persoon die bomen plant voor Satemwa

Wat houdt dit project in?

Het kernpunt van het project ligt in het opwaarderen van kleine landbouwers in het zuiden van Malawi, die sterk afhankelijk zijn van zelfvoorzienende landbouw. Om ontbossing en bodemerosie die veroorzaakt wordt door de groeiende vraag naar brandhout en houtskool tegen te gaan streven we naar een groenere toekomst door het planten van een diverse reeks economisch levensvatbare bomen.
Fruitbomen zoals Avocado, Java Plum en Jack Fruit bieden voedsel en diversificatie van inkomsten, terwijl snelgroeiende Eucalyptus en Bamboe voorzien in bouwbehoeften. Schaduwbomen zoals Grevillea en hardhout zoals Mbawa dragen bij aan een evenwichtig milieu en langetermijnvoordelen die de oogst van thee en koffie doen vergroten.

Hoe steunen we de landbouwers?

Dankzij de bijdrage van Beijer Ref Belgium worden de landbouwers via gepersonaliseerde trainingsessies onderwezen in het potentieel van duurzame bosbouw. Daarnaast voorzien we hen van kennis over het planten, oogsten en verhandelen van bomen. Door een gevoel van owndership te stimuleren, bevorderen we duurzame praktijken binnen de gemeenschap.:

Waarom kiezen we nu juist voor dit project?

Dit is één van de sociale projecten die Beijer Ref Belgium steunt om maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren. 
Daarnaast investeren we in de toekomst van de landbouwers door middel van opleidingen en persoonlijke ontwikkeling. Iets wat we ook  aanmoedigen bij onze eigen werknemers. 
Als laatste is het een groen en duurzaam project, iets waar we in onze dagdagelijkse activiteiten ook naar streven.
Dit project past  volledig binnen de kernwaarden die wij als Beijer Ref Belgium nastreven.
Persoon die al lachend bomen plant
Close up bomen van Satemwa

Stand van zaken na 1 jaar

  • 63% van de bomen die werden uitgedeeld waren blauwe gum bomen. Na 2 tot 3 jaar kan een deel van de bomen worden geoogst en gebruikt als bouwmateriaal
  • 24% waren Grevillea bomen die gebruikt worden als schaduwbomen in de theevelden, wat na ongeveer 3 tot 4 jaar voor schaduw gaat zorgen en de theeoogst vergroot.
  • Ongeveer 12% waren Nsangu bomen, een zeer belangrijke agroforestry soort voor de vruchtbaarheid van de bodem op lange termijn. De vruchten van deze boom is ook nog eens goed voor het vee dat leeft in Malawi.
  • Een klein percentage waren bamboezaailingen en  fruitbomen

De toekomst van het project

Kijkend naar de toekomst streeft de Satemwa Boomplantclub ernaar om kleine landbouwers te inspireren hun boomkeuzes te diversifiëren, waardoor een veerkrachtig ecosysteem ontstaat.
Met vastberaden toewijding staat Satemwa klaar om de voortgang op te volgen en essentiële begeleiding en steun te bieden aan de kleine landbouwers, een cruciale stap op weg naar een duurzame toekomst.
Samengevat, het sociale project van de Satemwa Boomplantclub, ondersteund door Beijer Ref Belgium, bevrijdt landbouwers, behoudt de natuur en koestert een groenere en duurzame toekomst voor Malawi. Samen streven we naar een bloeiend ecosysteem en een welvarende gemeenschap.
#Togetherfortomorrow
Bronnen: Satemwa
Planten van bomen